joi, 14 aprilie 2011

Metodele psihologiei

Metoda ( din grecescul methodos - drum, cale de urmat ) desemneaza o serie de demersuri , proceduri sau reguli pe care le adoptam in vederea atingerii unui scop.
Nu exista o metoda perfecta. Oricare dintre metodele folosite in psihologie prezinta avantaje si dezavantaje, iar conditiile in fiecare dintre ele trebuie aplicata sunt bine precizate.
Pentru a construi teorii si a descoperii legile care guverneaza comportamentul uman, psihologii utilizeaza mai multe cai, prezentam doar cinci dintre ele, cele mai importante si mai des folosite: observatia, studiul de caz, experimentul, chestionarul si testul psihologic.
Se spune ca, odata un psiholog studia comportamentul puricilor. Acesta dresase un purice sa sara dintr-o cutie de chibrituri intr-alta la comanda "Sari!". De fiecare data, psihologul nota cu grija timpul de reactie si distanta pe care o parcurgea puricele. Intr-o zi psihologul se gandeste sa lege picioarele puricelui. La inceput a legat doar doua dintre ele, cand psihologul striga "Sari" , puricele raspundea la comanda la fel de repede ca si atunci cand avea picioarele libere, doar ca distantaparcursa in salt se micsora. Cand a legat trei piciuoare la comanda psihologului puricele raspundea tarziu, iar distanta parcursa era si mai mica. Pe masura ce numarul picioarelor legate crestea, puricele raspundea din ce in ce mai greu la comenzi, iar salturile erau din ce in ce mai mici.
Concluzia studiului, pe care psihologul si-a notat-o apoi in carnetelul sau a fost: Cand i se leaga toate picioarele, puricele nu mai aude.


Observati cat de usor ne putem insela in studiile noastre daca nu folosim metode adecvate si daca nu ne definim cu precizie scopul observatiilor. In exemplul dat, cercetatorul nu noteaza faptele observate, ci interpretarea lor subiectiva - o greseala ce poate aparea frecvent in cercetari.

Pentru a evita astfel de erori este indicat sa cunoastem foarte bine atat metodele de studiu in psihologie, cat si conditiile plicarii lor.


Urmatorul articol va cuprinde prima dintre cele mai importante metode, si anume " Observatia"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu