vineri, 15 aprilie 2011

Aprofundare - Mecanisme de aparare ale Eului

Refularea este un mecanism primar de aparare prin care impiedicam manifestarea constienta a dorintelor si gandurilor dezagreabile, a amintirilor neplacute, dureroase, a experientelor triste. Un exemplu ar putea fi reprimarea amintirii unei corigente la matematica pe care un elev a avut-o in clasa a noua. Pentru a-si pastra respectul de sine lucrul cel mai simplu pe care il poate face este sa "uite" aceasta epxerienta neplacuta. Tendintele refulate se strecoara totusi in constiinta, insa intr-o forma deghizata ( acteratate, lapsuri, vise).
Negarea este refuzul de a accepta realitatea. De exemplu, neacceptarea situatiei ca individul de langa tine este mai bun la psihologie, a dispartiei unei fiinte dragi, a pericolului pe care-l reprezinta fumatul pentru sanatate.
Proiectia etse mecanismul prin care atribuim propriile ganduri, dorinte sau sentimente indezirabile unei alte persoane. Daca putem acuza pe altii, suntem scutiti de neplacerea de a ne acuza pe noi insine. Uneori, cand antipatizamo persoana, spunemca ea este ce acare ne antipatizeaza.
Rationalizarea consta in gasirea unei scuze rezonabile pentru o fapta dezonoranta. Nereusita la un examen o punem pe seama dificultatii exagerate a subiectelor, a deficientelor de organizare, a corectorilor etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu